FacebookPixel

Šta obuhvataju redovan i godišnji servis klime – Duo Frigo

Istakli smo bitne informacije, koje će vam pomoći da utvrdite razliku između ova dva tipa servisa. U slučaju da imate dodatnih pitanja, pišite nam na mejl ili nas pozovite.

Godisnji servis klime je potrebno uraditi kad osetite da vazduh u vašoj kući nije najčistiji, čak iako redovno luftirate prostor i održavate prostor čistim. Kvalitet lošijeg vazduha možemo povezati sa klimom u samom domu, odnosno njenim filterima koji su prašnjavi i puni prljavštine. Inače, filteri u unutrašnjoj jedinici klima uređaja su ključni faktor za održavanje kvaliteta vazduha koji udišemo.

Ako ste pušač, ili se nalazite u prostoriji sa mnogo ljudi, još ako je filter klime star i zapušen, vazduh u prostoriji će verovatno biti manje kvalitetan. Zbog toga je čišćenje filtera izuzetno važno i može se obavljati nedeljno, mesečno ili kada radite godisnji servis klime, u zavisnosti od vrste filtera i namene prostorije.

Ovoga su posebno svesni ovlašćeni serviseri za klime, koji predlažu redovan i godisnji servis klime uređaja, da biste celoj porodici pružili kvalitetan vazduh u kući tokom cele godine. Ako se nalazite na teritoriji Beograda, Duo Frigo će rado izaći na teren i uraditi servis vaše klime, sigurno i efikasno

Ranik uspešno uradio redovan servis klime uređaja

Pri redovnom servisu, obavezno je pranje filtera

Kao što pridajete značaj svom automobilu ili možda nakitu, tako i klima uređaji zahtevaju redovno pranje i održavanje. Ukoliko ne čistimo filtere, mi zapravo udišemo bakterije, prašinu i druge prljavštine koje se nakupljaju u klimi. Dakle, važno je redovno čistiti filtere, a koliko često ćemo to raditi zavisi od stepena zagušljivosti prostorije i od toga koliko koristimo klimu.

Ali kako ih očistiti?! Potrebno je skinuti poklopac unutrašnje jedinice, što je lako izvodljivo okretanjem brave ka unutrašnjosti prostorije, a zatim treba potopiti filtere u mlaku vodu. Možemo dodati neko sredstvo za čišćenje, ali nije neophodno. Ostavićemo ih da odstoje do 30 minuta, a zatim ih isprati mlazom vode, prosušiti i vratiti na mesto. U slučaju da prilikom njihovog nameštanja primetimo i da je saće na spoljašnjoj jedinici zaprljano, obavezno ćemo ga očistiti

Ako radite redovan servis klime, ne samo da ćete udisati čistiji vazduh, već ćete i produžiti životni vek vašeg uređaja. 

Godišnji servis klime podrazumeva kompletno sređivanje unutrašnje i spoljašnje jedinice klime

Kako biste svoju klimu održali u vrhunskom stanju, potrebno je svake godine obaviti godišnji servis klima uređaja, koji uključuje potpuno čišćenje i dezinfekciju spoljašnje i unutrašnje jedinice, zajedno sa proverom ispravnosti uređaja.

Pre nego što pređemo na godišnji servis klima uređaja, treba proveriti pritisak i holendere na cevima kako bismo se uverili da nema curenja freona. 

    • Čišćenje unutrašnje jedinice klime

Kada je u pitanju održavanje unutrašnje jedinice klima uređaja, potrebno je izvršiti niz koraka da bi se osiguralo pravilno funkcionisanje uređaja i čist vazduh. Najpre ćemo skinuti prednju masku unutrašnje jedinice i filtere, zajedno sa krilcima, step motorom i kadicom. Sve ove delove potrebno je temeljno očistiti, a elektroniku pregledati kako bismo se uverili da je sve u redu. Zatim, treba proveriti protok vode u kondenz crevu i po potrebi ga očistiti od nakupljene nečistoće. Isparivač unutrašnje jedinice potrebno je dezinfikovati pomoću Paro-čistača, a isparivač klima uređaja očistiti specijalnim sredstvom koje uklanja bakterije i neugodne mirise. Kada su sve ove radnje završene, treba vratiti prednju masku, proveriti rad klime u režimu hlađenja, kao i kontrolisati protok vazduha.

    • Čišćenje spoljašnje jedinice klime

U slučaju spoljašnje jedinice klime potrebno je očistiti saće sa zadnje strane, kako bi smo smanjili mogućnost preopterećenja kompresora. Takođe, kućište spoljne jedinice treba temeljno oprati sredstvom na bazi kiselina koje će uspešno uklonite sve prljavštine. Osim toga, proverićemo nosače spoljne jedinice, kao i pritisak u sistemu i eventualno uraditi dopunu ili punjenje u zavisnosti od tipa freona koji je korišćen (R22, R410A, R407c).

Važno je napomenuti da nakon što se završi godišnji servis klima uređaja ili neki rad na klimi neophodno je upisati datum, ime servisera i izvršene radove u kontrolnu knjižicu. Samo redovno održavanje i godišnji servis klima uređaja mogu garantovati dugovečnost i optimalan rad vaše klime.

Prljavo saće na spoljnoj jedinici klime PRE redovnog servisa klime

 

Prljavo saće na spoljnoj jedinici klime PRE nego što je urađen godišnji servis klima uređaja

čisto saće na spoljnoj jedinici klime posle redovnog servisa klime

 

Čisto saće na spoljnoj jedinici klime NAKON što je urađen godisnji servis klime

I za kraj, ne zaboravite da uradite godišnji servis klime pred leto. Evo i zašto.

Svaka klime krije tamne i uglove pune vlage koji su pravo mesto za razmnožavanje bakterija i prljavštine. Još ako klimu niste koristili tokom zime, u tom periodu je došlo do gomilanja raznih mikroorganizama i gljivica. Kao da to nije dovoljno ,,zastrašujuće”, da spomenemo da ova mala stvorenja mogu uticati i na kvalitet vazduha u vašem domu, pa čak i izazvati probleme sa disanjem, posebno ako imate alergije ili osetljive sinuse.

Neprijatan miris vazduha u prostoriji ili slabiji rad klime su znakovi da je potrebno uraditi servis. Stoga se ne morate brinuti, jer će iskusan i stručan tim svesti na minimum ove nevidljive neprijatelje. Čišćenje filtera unutrašnje jedinice pred leto može pomoći u smanjenju broja bakterija, plesni i gljivica u vašem klima uređaju i omogućiti vam komfor u vašem domu tokom toplih dana. 

Da zaključimo…

Samo čišćenje filtera nije dovoljno da bi se vaš uređaj održao u savršenom stanju. Da biste osigurali da vaša klima radi kako treba i da ne emituje neugodan miris, neophodno je uraditi redovan servis, a pored njega i godišnji, kako bi se kompletno očistile i dezinfikovale spoljašnja i unutrašnja jedinica. Ovim čišćenjem uklanjaju se prljavština i bakterije koje su prošle filtere unutrašnje jedinice i zadržale se na izmenjivaču, što će poboljšati kvalitet vazduha i produžiti životni vek vašeg klima uređaja.

Duo Frigo je ovlašćeni servis za klime koji vam omogućava garanciju

Treba imati na umu da jedino servis koji vam je ugradio uređaj može kasnije i uraditi redovan servis, koji produžava garanciju na isti. Mi smo ovlašćeni servis za klime, što znači da, ako se odlučite za naše usluge, garancija na klimu će vam se produžiti, ali ako izaberete neovlašćeni servis, garancija na uređaj se vremenom ukida. 

Ako vas dodatno zanima godisnji servis klime, odnosno, želite čuti još informacija, budite slobodni da nas kontaktirate na telefon: 062/775-775.