FacebookPixel

Freon za klimu – sve što bi trebalo da znate

U ovom tekstu nećemo komentarisati detalje i istorijat, već ćemo pokušati da Vam približimo informacije o freonima koje bi po, našem mišljenju, trebalo da znate, ako imate već klimu.

Šta je freon za klimu

Freon je jedna vrsta rashladnog gasa koji se koristi u klima uređajima i frižiderima. Ovaj gas ima važnu ulogu u procesu rashlađivanja, jer kruži kroz cevovode u uređaju i prenosi toplotu iz unutrašnjosti uređaja u spoljnu sredinu.

Kako proveriti freon u klimi

Provera nivoa freona u klima uređaju obično se radi pomoću manometara. Manometri se povezuju sa cevima koje se nalaze na spoljnoj jedinici klima uređaja. Postoje dva manometra – jedan za visoki pritisak i jedan za niski pritisak. Ova dva manometra zajedno pokazuju pritisak u sistemu, što omogućava stručnjaku da odredi nivo freona u klima uređaju.

Kao što rekosmo, za merenje pritiska u sistemu koriste se manometri, a za vakumiranje i proveru zaptivenosti koristi se vakum pumpa. Za proveru zaptivenosti većih klima, sistem se stavlja na pritisak, u ove svrhe se koristi se azot.

  • Nedostatak freona u on-off standradnim klimama možemo da utvrdimo pomoću dve bakarne cevi koje povezuju unutrašnju i spoljnu jedinicu. U režimu hlađenja je potrebno da obe cevi budu hladne. Ako su zaleđene ili nisu hladne uopšte, to je znak da sa klimom nešto nije u redu, a uglavnom je problem u curenju freona.
  • Nedostatak freona na inverter klimama je bez alata i opreme teško utvrditi. Većina novih klima ima sistem samodijagnostike, i sama će Vam ukazati na bilo kakav problem u radu ako on postoji. Ako klima ne izbacuje nikakvu grešku, a sumnjate da postoji problem, najbolje je da se obratite stručnom licu.

Međutim, ako vas zanima kako proveriti freon u klimi, znajte da je u pitanju delikatan posao i trebalo bi da ga uradi profesionalni serviser. Bez pravilnog znanja i iskustva, neispravna provera nivoa freona može dovesti do ozbiljnih problema na klima uređaju, a i pravilna interpretacija manometarskih očitavanja zahteva stručnost.

Ipak, postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na nedovoljan nivo freona u klima uređaju. Na primer, ako primetite da klima uređaj ne hladi dovoljno, čuje se čudan zvuk, ili se pojavljuje kondenzacija na unutrašnjosti uređaja, to bi mogao biti znak da ima manje freona u sistemu. U takvim situacijama, važno je pozvati servisera da pregleda klima uređaj i utvrdi uzrok problema.

Šta znači nedostatak freona u klimi

Nedostatak freona u klima uređaju može imati nekoliko negativnih posledica. Kao što smo već spomenuli, freon igra važnu ulogu u procesu rashlađivanja, jer prenosi toplotu iz unutrašnjosti uređaja u spoljnu sredinu. Ako količina freona u klima uređaju nije dovoljna, onda će se uređaj teže rashladiti ili možda uopšte neće moći da dostigne željenu temperaturu.

Nedovoljna količina freona u klima uređaju može takođe dovesti do povećane potrošnje energije, jer će uređaj morati da radi duže da bi postigao željenu temperaturu. Ovo će uticati na račune za struju, što može biti nepovoljno za vas kao potrošača.

Ako je nedostatak freona uzrokovan curenjem, onda postoji rizik da će gas iz klima uređaja procuriti u spoljnu sredinu, što može biti štetno za životnu sredinu i zdravlje ljudi. Zato je važno da se curenje odmah sanira i da se klima uređaj redovno održava kako bi se izbegao nedostatak freona ili bilo kakvi drugi problemi koji mogu nastati usled kvara ili habanja.

Kako napuniti klimu freonom (punjenje klime freonom)

Ako vas zanima kako napuniti klimu freonom, prvo je potrebno da se klima pregleda kako bi se utvrdio tačan uzrok problema. Ako je uzrok problema nedovoljna količina freona, neophodno je da serviser izvadi preostali freon iz sistema i popravi bilo kakva curenja. Nakon toga vrši punjenje klime adekvatnom količinom freona i tako vraća uređaj u funkcionalno stanje.

Stoga, ako primetite probleme da klima kaplje unutra, nedovoljno hladi ili bilo kakve čudne zvukove, najbolje bi bilo da pozovete stručnjaka da pregleda uređaj i utvrdi tačan uzrok problema. Oni će vam reći da li je potrebno punjenje klime freonom, i ako jeste, uradiće to na siguran i efikasan način.

freon za klimu

Količina freona u klima uređaju

Koliko staje freona u klimu, to zavisi od tipa i kapaciteta uređaja. Proizvođači klima uređaja obično navode koliku količinu freona je potrebno koristiti za svaki model i tip uređaja. Ova informacija se može pronaći u uputstvu za upotrebu ili na nalepnici koja se nalazi na spoljnoj jedinici klima uređaja.

Međutim, napominjemo da je precizno određivanje tačne količine freona u klima uređaju posao za stručnjaka – on će pregledati klima uređaj, proceniti njegovu veličinu i kapacitet i odrediti koliku količinu freona je potrebno koristiti. 

Koliko traje freon u klimi

Freon može trajati u klima uređaju dugi niz godina ako je klima uređaj pravilno održavan. Međutim, vreme trajanja freona u klima uređaju može varirati u zavisnosti od različitih faktora.

Jedan od glavnih faktora, koji utiče na to koliko traje freon u klimi, jeste propuštanje freona iz sistema. Ako postoji curenje u sistemu klima uređaja, freon će se postepeno ispuštati iz sistema i klima uređaj će prestati efikasno da hladi. Ovo može biti uzrokovano pukotinama na cevima, oštećenim gumicama i drugim oštećenjima u sistemu.

Pored toga, prekomerno korišćenje klima uređaja takođe može smanjiti vek trajanja freona. Kada klima uređaj radi neprekidno i na visokim nivoima, dolazi do povećanog habanja sistema i povećanog pritiska na freon. To može dovesti do nedovoljnog hlađenja ili ispuštanja čudnih zvukova.

Da spomenemo da je freon ozonski degradirajuća supstanca koja može negativno uticati na okolinu. Zbog toga se danas u novim split klima uređajima koriste ekološki prihvatljiviji gasovi poput R-410A i R-32, koji su manje štetni po ozonski omotač. Freon R22 se više ne koristi na novim uređajima.

Da spomenemo da servis klime ne znači i dopunu freona na uređaju. Klima funkcioniše kao zatvoren sistem i  ne troši freon.