FacebookPixel

Zasto klima kaplje unutra i kako to resiti?

Otkrivamo vam odgovor na još jednu nedoumicu koju često čujemo. Ako i vas zanima, ostanite sa nama u nastavku i saznajte.

,,Zasto klima kaplje unutra. Šta sad da radim?” Verujemo da se što pre želite rešiti ovog problema. Stoga  vam u nastavku otkrivamo zasto klima curi unutra i kako je sami opet možete učiniti funkcionalnom.

2 najčešća razloga zasto klima kaplje unutra

Kada klima radi u režimu hlađenja, iz kompresora na spoljnoj jedinici kreće hladan freon ka unutrašnjoj jedinici. Temperatura na izlazu unutrašnje jedinice zavisi od više faktora, ali je prosek oko 10 stepeni. Zbog razlike u temperaturi između sobe i isparivača na unutrašnjoj jedinici, dolazi do kondenzacije. Odvod kondenzata, odnosno vode koja se stvara, kreće od kadice koja je zadužena za skupljanje ove tečnosti i slanje dalje kroz crevo. Rupa koja je bušena kroz zid treba da bude pod padom ka spolja. Pa ako vas zanima zasto klima curi unutra ubrzo nakon montaže, znajte da je prvi razlog toga voda koja ne izlazi napolje. Kada ostaje unutra i curi van prepunjene kadice, to stvara problem.

Ako je sve radilo kako treba duže vremena i onda došlo do curenja, često se dešava da ovaj problem nastaje jer je ustvari prljava klima. Ukoliko nije servisirana više od godinu dana, moguće je da su prljavi filteri, turbina ili kadica za odvod kondenzata i samim tim će se pojaviti pomenuti problem. Stoga je preporuka da vršite godišnji servis klime kako ne biste došli u situaciju da se pitate zasto klima kaplje unutra.

Šta ja mogu samostalno da uradim da bih sprečio/la curenje klime?

Ako ste rešili da samostalno otklonite trenutni problem i odgovorite sebi na pitanje zasto klima curi unutra, vreme je da zasučete rukave. Ono što možete uraditi jeste da operete filtere i da proverite da li je crevo za odvod prohodno (možda je baš to razlog zasto klima curi unutra).

Ukoliko Vam je pristupačno, možete blago dunuti kroz spoljni kraj creva za odvod, da bi ste proverili da li je došlo do začepljenja. Kod nekih uređaja se javlja problem kada se koristi prva, najsporija brzina ventilatora na unutrašnjoj jedinici, i tada se problem može rešiti povećanjem brzine ventilatora. Ako to nije problem, a želite i dalje sami otkriti zašto klima kaplje unutra, možete proveriti i nivelaciju unutrašnje jedinice.  Ako stoji ukrivo, može doći do prelivanja vode iz kadice i curenja u prostor.

Ukoliko ipak ne uspete sami da rešite problem, možete zakazati servis klime uređaja u našoj firmi Duo Frigo. Tokom servisa ćemo kompletno očistiti uređaj, proveriti prohodnost odvoda, nagiba creva i ostalih stvari koje mogu da budu uzrok toga da unutrasnja jedinica klime curi.

Unutrasnja jedinica klime curi već neko vreme? Evo negativnih efekata toga

Ovakvu situaciju bi trebalo rešiti što pre rešiti. Ako dozvolite da klima uređaj kaplje unutra duži vremenski period, postoje potencijalni problemi koji mogu nastati. A ti problemi mogu ugroziti vaše zdravlje ili samo okruženje. Evo šta se može desiti:

  • Smanjuje se kvalitet vazduha – Ako su prljavi filteri i prašina bili uzrok toga zasto klima curi unutra, nakog rešavanja ovog problema imaćete čist vazduh u prostoriji, bez alergena i drugih bakterija.
  • Povećava se vlažnost vazduha – kad unutrasnja jedinica klime curi, tada se povećava vlažnost vazduha, odnosno vlaga u prostoru, a zna se da je vlažan prostor idealan za širenje bakterija i plijesni.
  • Problemi sa disanjem – kapljanje klime može negativno uticati na naše zdravlje, posebno na osobe koje imaju astmu, bronhitis ili neku bolest povezanu sa disajnim sistemom. Takve osobe će uvek osete kada udišu vazduh lošijeg kvaliteta.
  • Električni udar – kad unutrasnja jedinica klime curi može se desiti električni udar, posebno ako se voda skuplja u delu gde su kablovi nekih električnih uređaja ili u blizini štekera.
  • Brže trošenje klime – kada klima curi unutra, ona ulaže veću energiju kako bi radila, što dovodi do njenog većeg trošenja, a samim tim i do bržeg kvara nekih delova. Tad sledi popravka klime i zamena tih delova, što nekad može biti skuplje.

Možemo zaključiti…

Baš zbog svih ovih štetnih uticaja, između ostalog, serviseri savetuju redovno održavanje uređaja. Tako ćete na miru dočekati predstojeće tople dane. Takođe se nećete tek tako iznenada zapitati zasto klima kaplje unutra. Kada se o uređaju brine na adekvatan način, maksimalno ćete izbeći neprijatnosti koje mogu nastati oko njega.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da saznate zasto klima curi unutra. Čak ako i dalje imate neke nedoumice, slobodno nas pozovite na 062/775-775 i rado ćemo vam odgovoriti na sva vaša pitanja.