FacebookPixel

Koja je razlika izmedju inverter i obicne klime?

Ako niste sigurni u odgovor na ovo pitanje, ostanite sa nama u nastavku i razrešite svoju nedoumicu. Ističemo 3 bitne razlike između inverter i obične klime.

Razlika izmedju inverter i obicne klime – 1. caka

Inverter i obična klima rade na sličnom principu, odnosno one hlade i osušuju zrak u prostoriji. Međutim, bitna razlika izmedju obične i inverter klime je ta što inverter klima uređaj reguliše temperaturu i potrošnju energije u odnosu na običnu klimu.

Obična klima se uključuje kad se temperatura u prostoriji poveća iznad postavljene vrednosti i isključuje kada se temperatura spusti ispod nje. Ovaj proces iziskuje veliku potrošnju energije i dovodi do velikih oscilacija u temperaturi u prostoriji.

S druge strane, inverter klima uređaj koristi tehnologiju inverterskog kompresora koji omogućava kontinuiranu kontrolu brzine kompresora, a to rezultira stalnom regulacijom temperature i energetske potrošnje. Uređaj može raditi na manjoj brzini tokom dužeg perioda, te tako smanjiti potrošnju energije i održavati konstantnu temperaturu u prostoriji. To takođe znači da inverter klima brzo reaguje na promene temperature u prostoriji, što dovodi do ugodnijeg boravka. 

U suštini, ključna razlika izmedju inverter i obicne klime je u tome što inverter klima uređaj koristi tehnologiju inverterskog kompresora kako bi učinkovitije regulisao temperaturu i potrošnju energije u odnosu na običnu klimu.

Cena kao 2. bitna razlika između inverter klima i obične

Ukoliko biste Vaš uređaj koristili samo u letnjem periodu da ponekad rashladite prostor, odnosno u zimskom prelaznom periodu (kad je temperatura iznad nula stepeni) da zagrejete prostor, onda je za Vas odličan izbor standardna on-off klima. Ovde dolazimo do druge glavne razlike izmedju inverter i obicne klime: obična klima je znatno jeftinija od inverter klime (ugradnja klime je jeftinija jer ne zahteva tri metra instalacije i niža je cena popravke nekih delova zbog jednostavnijeg sistema).

Cena grejanja sa inverter klimama dosta varira u zavisnosti od izolacije prostora, broja otvaranja vrata u toku dana (lokali) i kubikaže prostora (visoki plafoni). Prosečna cena grejanja stambene kuće je od 0,6 do 0,8€ po kvadratu na mesečnom nivou. U prevodu, za grejanje 100 kvadrata stambenog prostora sa prosečnom izolacijom i visinom plafona od 2,5m, cena grejanja u zimskom periodu bi bila oko 80€, ali sa boljom izolacijom i klimama boljeg kvaliteta, naravno i manje. 

Preporuka je da se pri režimu grejanja klima ne gasi, već samo podesi željena temperatura, a ona će sve dalje regulisati sama. Tako će klima uvek samo održavati temperaturu i raditi sa minimalnim opterećenjem, što će uticati na manju potrošnju struje i duži vek trajanja uređaja. Poželjno bi bilo da operete filtere na unutrašnjoj jedinici bar jednom u dva meseca. Generalno se preporučuje da uradite godišnji servis klime celog uređaja, a to je jednom u toku 365 dana.

Brojne mogućnosti inverter klime, kao treća razlika izmedju inverter i obicne klime

Razvijanjem novih tehnologija, došlo je do pojave inverter tehnologije, koja nam daje velike uštede i izuzetan komfor. Ako planirate da koristite klima uređaj kao primarno grejanje i hlađenje prostora, onda je svakako preporuka odabir inverter klime. Prednost ovakvog sistema se ogleda u tome što može da reguliše rad kompresora, protoka freona, brzinu ventilatora i ostalih komponenti zarad maksimalne efikasnosti i minimalne potrošnje električne energije. Upravo ove brojne prednosti su još jedna razlika izmedju inverter i obicne klime. 

Za 1 potrošeni kilovat električne energije dobijate i do 4 kilovata energije za grejanje prostora. Cene uređaja dosta variraju, na primer klime od 12000 BTU se kreću od 350€ do 1100€. Razlika između skupljih i jeftinijih klima je u tome što skupljim klimama manje opada kapacitet efikasnosti pri nižim temperaturama od -10, imaju tiši rad što doprinosi komforu, bolju iskorišćenost električne energije koja se ogleda u manjim računima za struju i trajaće duže godina zbog kvalitetnijih delova koji su u njih ugrađeni. 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom bar delimično razjasnili koja je razlika izmedju inverter i obicne klime. A ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi ovih vrsta klima ili nevezano za ovu temu, budite slobodni da nas kontaktirate na telefon: 062/775-775.